Vývoj trestní odpovědnosti právnických osob a možnosti exkulpace - Pavlovičová, Kristýna (2021)
Témata týkající se trestní odpovědnosti právnických osob patří k nejkontroverznějším tématům trestněprávní teorie. Česká právní úprava zavedla trestní odpovědnost právnických osob v roce 2012 s účinností zákona č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim. Práce se zaměřuje na přijetí trestní odpovědnosti právnických osob do kontinentálního systému práva a dále na vývoj právní úpravy trestní odpovědnosti právnických osob v České republice a na Slovensku. Práce se rovněž věnuje exkulpačním důvodům, možnostem jejich aplikace a významu Compliance management systému. Cílem práce je analyzovat důvody přijetí trestní odpovědnosti právnických osob, zmapovat přijetí tohoto institutu do právního řádu České republiky a jeho následný vývoj, provést komparaci právní úpravy tohoto institutu se slovenskou právní úpravou a zhodnotit význam Compliance management systému ve vztahu k možnosti exkulpace právnických osob.