Právní aspekty přeshraniční přepravy odpadů - Brož, Hynek (2021)
Tato rigorózní práce se zabývá problematikou přeshraniční přepravy odpadů v návaznosti na novou právní úpravu zákona o odpadech a novelizované nařízení č. 1013/2006. Součástí rigorózní práce je histo-rický vývoj právní úpravy, vymezení základních pojmů a postup při přeshraniční přepravě odpadů. Důraz je kladen na správněprávní a trestněprávní odpovědnosti a státní orgány, kterým byla svěřena pra-vomoc při dohledu nad přeshraniční přepravou odpadů. V rigorózní práci jsou nastíněny možná řešení, jak pozměnit právní úpravu pře-shraniční přepravy odpadů (včetně správněprávní a trestněprávní odpovědnosti) a snížit nelegální přeshraniční přepravu odpadů.