Multimodal MRI techniques and their use in the study of normal and pathological aging - Šejnoha Minsterová, Alžběta (2021)
Difuzní kurtozní zobrazování (DKI) a zobrazování tenzoru difuze (DTI) jsou MRI metody, které umožňují hodnocení mikrostrukturních vlastností tkáně. Naším cílem bylo vyhodnotit jejich potenciál jakožto diagnostických biomarkerů Parkinsonovy choroby (PD), a to jak v animálních modelech, tak v pacientských skupinách. Dále jsme je použili pro hodnocení neurálních korelátů změn ve fyzické zdatnosti a kognitivních funkcích seniorů, kteří podstoupili taneční intervenci. V prvních dvou studiích se práce věnuje dvěma různým myším modelům PD. Pro hodnocení dlouhodobých změn v bílé a šedé hmotě byly použity metody tract-based spatial statistics (TBSS) a analýza oblastí zájmu. V další studii bylo využito DKI, DTI a deformation-based morfometrie, pro zhodnocení rozdílů mezi pacienty s PD s nenarušenou kognicí (PD-NC), pacienty s PD s mírnou kognitivní poruchou (PD-MCI) a zdravými kontrolami (HC). Diagnostická přesnost byla hodnocena pomocí ROC křivky a nejlepší kombinace diagnostických parametrů by