Softwarové umenie a galerijná prax - Szűcsová, Monika, 1979- (2021)
Umelecký software alebo softwarové umenie je kreatívny prístup, ktorý sa snaží o dekonštrukciu existujúcich softwarových produktov alebo o tvorbu softwarových programov nových, ktoré sa vzpierajú a kritizujú existenciu programu ako čisto racionálneho a pragmatického nástroja. Softwarové umenie je v pojatí súčasných teoretikov a umelcov digitálnych médií chápané ako činnosť, v rámci ktorej dochádza k artikulácii širokej škály vlastností softwaru (kód ako poézia, konceptuálny software, kód ako plagiátorstvo alebo koláž a podobne) v kontexte kreatívnej tvorby, ako aj o reflexiu softwaru v rámci kultúry. V tejto súvislosti rozpoznávajú predovšetkým dva prístupy k práci so softwarom: analytický, a za druhé softwarové umenie, ktoré má estetické alebo poetické kvality, to znamená software ako činiteľ umožňujúci vyjadrenie individuálnej subjektivity užívateľa prostredníctvom algoritmov. Prvý z prístupov je manifestáciou softwaru ako politicky a kultúrne kódovaného konštruktu (softwarový kultur