Molekulárně biologická analýza smíšených klinických vzorků - Kotásková, Iva (2021)
Předkládaná dizertační práce kompiluje projekty cílené na charakterizaci mikrobů v biofilmech katétrů močového traktu v kontextu pacientských dat. Mimo to je v práci popsáno využití molekulárně-biologických metod pro analýzu smíšených klinických vzorků s nízkou náloží mikrobiálních buněk. Pomocí PCR denaturační gradientové gelové elektroforézy s následným sekvenováním a rutinní kultivace byly analyzovány bakteriální biofilmy katétrů močového traktu, u vybraných vzorků pak byly využity metody sekvenování nové generace. S využitím amplifikace houbového genu ITS2 s následnou fluorescenční kapilární elektroforézou bylo charakterizováno zastoupení kandid v biofilmech katétrů. Studován a diskutován byl význam bakterie Actinotignum schaalii u katetrizovaných pacientů a dále možnosti identifikace druhů komplexu Candida parapsilosis. Vhodnost aplikace molekulárně-biologických metod na klinické vzorky je demonstrována u pacientky s prokázanou, kultivačně-negativní, infekční endokarditidou.