Optimalizace diagnostiky a léčby dospělých nemocných s akutní myeloidní leukémií pod 60 let - Semerád, Lukáš (2021)
Úvod. Akutní myeloidní leukémie je závažné maligní onemocnění krvetvorby, které vzácně postihuje nemocné mladší 60 let věku. Centralizace diagnostiky a léčby těchto nemocných do velkých center umožňuje použití vysoce sofistikovaných metod laboratorní diagnostiky včetně metod molekulární biologie, podání individualizované inovativní terapie a řešení těžkých komplikací podané léčby. Prognóza AML však zůstává i nadále nepříznivá, což souvisí především se značnou heterogenitou onemocnění na molekulární úrovni. Poznání molekulárně genetického pozadí AML a oprava poškozených signálních drah leukemických buněk se ukazuje býti správným krokem k individuálnímu léčebnému přístupu a zlepšení prognózy nemocných. Umožňuje podání cílené léčby, sledování minimální zbytkové nemoci (MRD) a intenzifikaci léčby v případě vysokého rizika relapsu. Důležitým předpokladem dobrých výsledků léčby mladších nemocných s AML je rovněž informovanost pacienta a spolupráce mezi pacientem a ošetřujícím lékařem.