Fenotypová analýza zastoupení cirkulujících plazmocytů u monoklonálních gamapatií - Bezděková, Renata (2021)
Cirkulující plazmocyty (cPC) jsou vcelku běžným nálezem u monoklonálních gamapatií. Vzhledem k tomu, že se vesměs jedná o nepočetně zastoupenou populaci, tyto nemusí být zachyceny nízce senzitivními přístupy a také jejich přínos k prognóze pacientů je stále řešen. Pomocí polychromatické průtokové cytometrie bylo stanoveno zastoupení a analyzován imunofenotyp cPC a dřeňových plazmocytů (PC) u mnohočetného myelomu (MM) a plazmocelulární leukémie (PCL). Získané výstupy byly korelovány s klinickým stavem pacientů a byla ověřena jejich prognostická hodnota. Bylo zjištěno, že počet cPC je významný prognostický faktor ovlivňující PFS i OS, kdy přítomnost ≥2,88 % cPC je nezávislým prognostickým faktorem pro OS a přítomnost již ≥0,24 % cPC je nezávislým prognostickým faktorem pro PFS. Navíc exprese vybraných markerů má vztah k extramedulárnímu šíření PC a pacienti bez cPC mají prognosticky příznivější fenotypový profil ve srovnání s pacienty s přítomnými cPC. Průtoková cytometrie byla potvrzena