Současné možnosti a limitace personalizované medicíny v dětské onkologii - Polášková, Kristýna (2021)
Úvod. Nádorová onemocnění v dětském věku patří mezi velmi vzácná onemocnění. I přes velký pokrok v dětské onkologii stále pro některé pacienty neexistuje vhodná účinná léčba. Jednou z možných cest je detailní poznání biologie konkrétního nádorového onemocnění u konkrétního pacienta a na základě těchto výsledků je potom možné navrhnout léčbu na míru danému pacientovi. Metody. V rámci práce byly zpracovány analýzy dvou souborů pacientů. Soubor č. 1: 70 pacientů s vysoce rizikovými solidními tumory, kteří byli podrobně vyšetřeni a léčeni 2003-2015 a byl jim nabídnut individualizovaný přístup. Soubor č. 2: 51 pacientů s diagnózou vysoce rizikového refrakterního nebo relabovaného sarkomu, kteří byli vyšetřeni, prezentováni na molekulárním „tumor board“ a léčeni personalizovaným přístupem v období 5/2004-3/2020. K sumarizaci dat byla použita základní popisná statistika. K hodnocení efektivity různých léčebných principů byla použita analýza přežití pomocí Coxových modelů a řada jejich rozšíření.