Modifikace zaměstnaneckého vztahu úředníků územních samosprávných celků - Alexa, Josef (2020)
Rigorózní práce je zaměřena na problematiku potenciality modifikace zaměstnaneckého vztahu úředníků územních samosprávných celků dle zákona č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků, a to za současné komparace v něm zakotvené regulace s úpravou obsaženou v zákoně č. 234/2014 Sb., o státní službě. Cílem tohoto textu je zhodnotit, zda současná právní úprava zaměstnaneckého vztahu úředníků územních samosprávných celků obsažená v zákoně č. 312/2002 Sb. umožňuje harmonizaci, popř. též unifikaci statusu těchto osob s regulací, jíž podléhají státní zaměstnanci v režimu zákona č. 234/2014 Sb. Za tímto účelem je provedeno srovnání některých izolovaně analyzovaných základních aspektů ovlivňujících charakter pracovního, resp. služebního poměru v režimu dvou výše uvedených právních předpisů. Tato selektivní komparace zohledňuje určitá specifika samosprávy a státní správy, jejichž základní vymezení, včetně jejich vzájemného vztahu, je v této práci taktéž činěno. Následně je provedeno celostní zhodnocení proveditelnosti zakotvení služebního poměru úředníků územních samosprávných celků. Závěrečná část práce je poté věnována autorovým úvahám nad některými konsekvencemi, které by hypotetické přijetí koncepce služebního poměru úředníků územních samosprávných celků mohlo vyvolat.