Diagnostika a optimalizace léčby dospělých pacientů s BCR-ABL-like akutní lymfoblastickou leukemií - Hrabovský, Štěpán (2021)
Akutní lymfoblastická leukemie (ALL) je agresivní maligní onemocnění krvetvorné tkáně asociované s širokým spektrem somatických genetických aberací. V posledních letech je velmi diskutována BCR-ABL1-like ALL, která je podobně jako BCR-ABL1 pozitivní ALL spojena se špatnou prognózou. Hlavním cílem disertační práce bylo analyzovat genetické aberace přítomných u pacientů s B-ALL v České republice se zaměřením na skupinu BCR-ABL1-like ALL, stanovit jejich prognostický dopad a zhodnotit možnosti léčby. Disertační práci tvoří komentovaný souhrn publikovaných prací týkajících se diagnostiky ALL s důrazem na podtyp BCR-ABL1-like ALL, sledování minimální zbytkové nemoci (MRD) jako nejvýznamnějšího prognostického ukazatele a současných možností léčby pacientů s ALL. Srovnali jsme citlivost měření MRD u retrospektivní kohorty intenzivně léčených dospělých pacientů s ALL pomocí metod průtokové cytometrie (FCM) a polymerázové řetězové reakce (PCR) a ukázali jsme, že v konsolidační fázi léčby již FCM oproti PCR nevykazuje potřebnou citlivost.