Národní domy na Moravě 1868-1914. Architektura a nacionalismus. - Galeta, Jan, 1982- (2020)
Národní domy vznikaly v druhé polovině 19. století a před 1. světovou válkou tam, kde docházelo k ekonomickému, politickému a kulturními soupeření jednotlivých národů, které se ostatně v této době formovaly, např. skrze "obrození" do moderní podoby. Geograficky se práce zaměřuje na bývalé Moravské markrabství, tedy korunní zemi Rakouska-Uherska. Hlavním tématem práce je samotná architektura těchto budov - tedy jejich typ, forma, styl, prostor, urbanistické zasazení či funkce. Na všechna témata je však nahlíženo šířeji