Postižení pravé a levé srdeční komory u pacientů s akutním infarktem myokardu - Koc, Lumír (2021)
Práce vychází ze souboru 299 prospektivně zařazených pacientů s akutním infarktem myokardu s elevacemi ST úseku (STEMI), kteří byli léčeni primární perkutánní koronární intervencí (PPCI). Protokol práce byl veden dle Helsinské deklarace, byl schválen lokální etickou komisí a všichni pacienti podepsali informovaný souhlas. Cíle práce jsou následující: 1) Zjišťovali jsme, zda u pacientů, u kterých před provedením PPCI došlo k úplné normalizaci EKG (akutní infarkt myokardu s tranzientními elevacemi ST úseku, TSTEMI), došlo také k obnovení toku v infarktové koronární tepně, a srovnali jsme jejich dlouhodobou prognózu se STEMI pacienty, u kterých ischemické EKG změny přetrvávaly. 2) Hodnotili jsme výskyt a prognostických význam epizod hypotenze v subakutní fázi STEMI. 3) Dalším cílem práce bylo zjistit, jak souvisí EKG známky postižení pravé komory s lokalizací infarktu myokardu a postiženou koronární tepnou. Zjišťovali jsme také, jak souvisí celková doba ischemie STEMI pacientů s dlouhodobou prognózou a analyzovat jednotlivé komponenty celkové doby ischemie.