Diplopie s insuficiencí konvergence u nestrabujícího pacienta - Košťálová, Andrea; Beneš, Pavel, 1976-; Masarykova univerzita. Katedra optometrie a ortoptiky (2021)
Diplopie a poruchy zrakových funkcí jsou v posledních letech problémem, který se prolíná napříč celou populací. S vývojem přístrojového vybavení, dokonalejší diagnostiky a díky moderním zobrazovacím metodám, máme možnost lépe a účinně cílit terapii u daného jedince. Během stanovení ortoptického statusu je využívána řada přístrojů a principů optického zobrazení, a to jak u dětských, tak dospělých pacientů. Problematika práce s digitálními zařízeními je v současné době velmi aktuální. Proto je cílem práce zjistit, jaké symptomy se u pacientů objevují a jaké přístrojové vybavení lze využít při jejich diagnostice. Do retrospektivní studie bylo zařazeno 51 probandů z řad zaměstnanců počítačových firem, kteří tráví většinu své pracovní doby s elektronickým zařízením. Věkové rozmezí probandů bylo 26-36 let, tedy šlo o nepresbyopický věk. Dlouhodobé výsledky byly hodnoceny na základě pravidelně se opakujícího kompletního ortoptického vyšetření. V posledních několika letech se objevuje více dospělých pacientů s astenotypickými potížemi nebo diplopií.
In recent years diplopia and visual impairments have become an issue that affects people across the entire population. Due to the advancement in development of instrumentation, improvement in diagnostics and modern imaging methods, we are able to customise therapy for any given individual in a better and more efficient way. The orthoptic status is determined, both in paediatric and adult patients, utilizing a number of devices and optical imaging principles. At present, the issues of working with digital devices are highly relevant. The goal of this thesis therefore is to find out which symptoms occur in patients and what kind of instrumentation can be used in their diagnosis. The retrospective study included 51 research subjects, all of whom were employees in IT companies who spend most of their working time with digital devices. The research subjects’ age ranged between 26 and 36 years, i.e. non-presbyopic age. The long term results were evaluated based on periodically repeated complete orthoptic examinations.
Vedoucí práce: Pavel Beneš
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2021
Keywords: diplopie; astenopie -- komplikace; poruchy hybnosti oka; ortoptika; Diplopia; Asthenopia; Ocular Motility Disorders; Orthoptics; disertace; dissertations