Diplopie s insuficiencí konvergence u nestrabujícího pacienta - Košťálová, Andrea (2021)
Diplopie a poruchy zrakových funkcí jsou v posledních letech problémem, který se prolíná napříč celou populací. S vývojem přístrojového vybavení, dokonalejší diagnostiky a díky moderním zobrazovacím metodám, máme možnost lépe a účinně cílit terapii u daného jedince. Během stanovení ortoptického statusu je využívána řada přístrojů a principů optického zobrazení, a to jak u dětských, tak dospělých pacientů. Problematika práce s digitálními zařízeními je v současné době velmi aktuální. Proto je cílem práce zjistit, jaké symptomy se u pacientů objevují a jaké přístrojové vybavení lze využít při jejich diagnostice. Do retrospektivní studie bylo zařazeno 51 probandů z řad zaměstnanců počítačových firem, kteří tráví většinu své pracovní doby s elektronickým zařízením. Věkové rozmezí probandů bylo 26-36 let, tedy šlo o nepresbyopický věk. Dlouhodobé výsledky byly hodnoceny na základě pravidelně se opakujícího kompletního ortoptického vyšetření. V posledních několika letech se objevuje více dospělých pacientů s astenotypickými potížemi nebo diplopií.