MicroRNA, neuronal excitability and epilepsy - Bencúrová, Petra (2021)
Úvod: miRNA jsou významnými regulátory genové exprese, které v mozku ovlivňují řadu procesů. V posledním desetiletí se tyto krátké nekódující RNA ukázaly jako klíčové v epilepsii temporálního laloku (TLE). Přestože u pacientů s TLE převažuje nástup onemocnění v dětském věku, zůstává věk nástupu onemocnění v rostoucím počtu studií zabývajících se profilem miRNA u pacientů s TLE a zvířecích modelů opomíjen. Tato disertační práce popisuje experimentální hodnocení miRNA profilů u pacientů a potkaního modelu se zaměřením na věk nástupu TLE u obou druhů. Metody: Kombinací sekvenování a PCR validace jsme prozkoumali miRNA profily 33 pacientů s meziální TLE s hipokampální sklerózou a devíti post-mortem kontrol. Použitím stejné metodiky jsme zmapovali expresi miRNA v potkaním modelu TLE indukované podáním pilokarpinu v 12. (infantilní nástup; n = 30) a 60. (nástup v dospělosti; n = 30) postnatálním dni, a u věkově odpovídajících kontrol (n = 30 + 30). Expresi miRNA jsme u potkanů zkoumali ve třech stádiích epileptogeneze.