Prístupy a stratégie pedagógov pri vzdelávaní žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami - vývinovými poruchami učenia v prostredí inkluzívnej školy - Paštrnáková, Nikola (2021)
Špecifické poruchy učenia sú aktuálnou témou. Veľa učiteľov zápasí s protichodnými názormi, otázkami a predstavami o študentoch s poruchami učenia. Na jednej strane ich niektorí učitelia porovnávajú s neporiadnymi žiakmi, ktorí nemajú záujem učiť sa a plniť si svoje povinnosti. Na druhej strane sú učitelia, ktorí sa snažia pomôcť žiakom s poruchami učenia čo najviac. V súčasnosti žiaci aktívne pracujú na školách, ktoré majú špeciálnych pedagógov a celkové povedomie o inkluzívnom vzdelávaní už získalo pozitívnu spätnú väzbu. Dôležitým medzníkom je správna diagnostika a včasná ranná intervencia, ktoré napredujú vo vzdelávaní žiakov s poruchami učenia. Stále narastá trend žiakov s poruchami učenia s ich potvrdenou diagnostikou. Existujú však žiaci, ktorí patria do rizikovej skupiny žiakov, ktorí vykazujú príznaky porúch učenia, ale zatiaľ neprešli diagnostickým procesom, takže nepatria do kategórie integrovaných žiakov na škole. Dizertačná práca a jej výskumný projekt sa zaoberajú prístup