Reformace v Jihlavě (1522-1628) : aktéři a projevy konfesionalizace v městském prostředí - Pečinková, Anna (2021)
Tato práce se zabývá procesy reformace a konfesionalizace v moravském královském městě Jihlavě v letech 1522-1628. Věnuje se nejdůležitějším aktérům náboženského dění v daném období, popisuje průběh reformace ve městě a táže se, v jakých oblastech se následně prosadil vliv konfese (jedná se o oblasti církevní a městské správy, školství či života městských obyvatel, zejména jejich vzájemných sporů). V tomto rámci dále zkoumá záměry jednotlivých aktérů, metody prosazování jejich vlastní náboženské politiky a vzájemné interakce těchto politik. Studie částečně vychází z konceptu konfesionalizace, který vznikl v německé historiografii, přičemž je současně inspirativní pro české bádání. V závěru se práce snaží zasadit poznatky do širšího kontextu náboženského vývoje v českých zemích a v Evropě