Náhrada nemajetkové újmy na zdraví a při usmrcení - Strnka, Vojtěch (2020)
Práce se zabývá odčiněním nemajetkové újmy na zdraví a při usmrcení, a to z pohledu zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Jejím cílem je proniknout do dané právní oblasti a poskytnout ucelený přehled o jednotlivých nárocích na náhradu nemajetkové újmy při ublížení na zdraví nebo usmrcení. Důraz bude kladem taktéž na problematické aspekty a nedostatky související s povahou nároku na odčinění újmy na zdraví, Metodiku Nejvyššího soudu k náhradě nemajetkové újmy na zdraví a nastolenou dvojkolejnost právní úpravy odčiňování újmy na zdraví v pracovním a občanském právu.