"Terorismus" v českém trestním právu a mezinárodní justiční spolupráce v této oblasti - Čiháková, Lenka (2021)
Předkládaná práce se snaží uchopit terorismus jakožto specifickou trestnou činnost, kterou je nutno postihovat ve všech jejích projevech, přičemž se snaží především poukázat na to, že při postihu terorismu je nutné posuzovat důkladně nejen samotné trestné jednání - tj. konkrétní útok pachatele, ale i úmysl či účel, za kterým pachatel teroristický útok páchá. Za tímto účelem práce nabízí pojetí terorismu v celé jeho šíři - představuje jeho vývoj v historii, jeho projevy, jeho příčiny a další okolnosti, které mohou mít na jeho páchání vliv. Součástí tohoto vymezení je i rozbor právní úpravy, a to nejen na úrovní práva národního, ale rovněž práva mezinárodního a práva EU, neboť definice obsažena v trestním zákoníku právě z těchto mezinárodních předpisů vychází. V poslední části práce je stručně představena mezinárodní justiční spolupráce v trestních věcech a je krátce uvažováno o tom, jakou formu spolupráce je možné využít při postihu terorismu. Práce si klade za cíl posoudit, zda je úprava v českém trestním právu dostatečná a zda je možné podle ní terorismus postihovat efektivně či nikoli.