Who’s laughing now? New perspectives on humor and paranoia in postmodern American fiction - Walsbergerová, Tereza (2021)
Tato disertační práce se zabývá vztahem mezi humorem a paranoiou a slučováním realit jakožto fenoménem, který se objevuje v některých postmoderních amerických narativech. Její hlavní tezí je, že tato literární tendence reprezentuje způsob pohledu na paranoiu, který je produktivní, nepatologický a pozitivní. I když je v některých případech takřka nerozeznatelná, můžeme ji pozorovat a mapovat v mnoha dílech americké postmoderny. Mezi tato díla patří i narativy, které tato práce zkoumá: Breakfast of Champions (česky Snídaně šampionů) od Kurta Vonneguta (1973), White Noise (česky Bílý šum) od Dona DeLilla (1985), The Shadow Knows od Diane Johnson (1974), The Brief Wondrous Life of Oscar Wao (česky Krátký, leč divuplný život Oskara Wajda) od Junota Díaze (2007) a multimediální projekt Welcome to Night Vale (2012-) od Josepha Finka a Jeffrey Cranora