Bezinterferonová léčba chronické hepatitidy C a její vliv na hladiny mikropartikulí a e-selektinu - Husa, Petr (2021)
Úvod. Chronická hepatitida C (CHC) představuje významný globální zdravotní problém. Po zavedení přímo působících antivirotik (DAA) do klinické praxe došlo k rapidnímu zlepšení efektivity terapie. Při použití druhé generace DAA dosáhne setrvalé virologické odpovědi (SVR) 98-100 % léčených. CHC je charakteristická přítomností chronického zánětu jater, který přetrvává i po dosažení SVR. Cílem práce bylo zhodnotit epidemiologické charakteristiky současné populace pacientů s CHC, efekt dosažení SVR na jaterní funkce a strukturu a posouzení vývoje zánětlivých parametrů včetně potenciálních nových biomarkerů zánětu: mikropartikulí (MP) a e-selektinu (ES). Metody. Prospektivní studie pacientů s CHC léčených pomocí DAA. U pacientů byla v rámci kontrol na začátku léčby (K1) na konci léčby DAA (K2) a 12 týdnů po konci léčby (K3) hodnocena virémie, laboratorní ukazatele jaterních funkcí a poškození, tuhost/elasticita jater pomocí transientní elastografie (TE). Byly stanovovány i hladiny MP a ES, které byly porovnány s kontrolní skupinou 40 zdravých dobrovolníků.