Vývoj vztahu mezi magistri militum a císařem - Bartůněk, Jiří (2021)
Práce se zabývá vývojem vztahu mezi institutem pozdně římského císaře a nejvyšší vojenskou úřední magistraturou za dominátu nazývanou magister militum. Tento vztah a jeho vývoj jsou zkoumány na zvolených tematických okruzích, které jsou chronologicky rozděleny do tří klíčových časových úseků 4. a 5. stol. Na základě toho je následně prezentován co nejvíce komplexní obraz institucionálního vývoje jejich vztahu na pozadí pozdně antických dějin