Deliktní nástroje ochrany věřitele podnikatelského seskupení - Houdek, Zdeněk, 1988- (2021)
Předložená práce se zabývá specifiky ochrany věřitele společnosti zapojené do podnikatelského seskupení. Přes rostoucí význam a ekonomickou sílu této formy organizace podnikání nebyla doposud uspokojivě vyřešena možnost nekompenzovaného přenosu podnikatelského rizika na věřitele dceřiné společnosti, zejména jde-li o věřitele nedobrovolné. S ohledem na majetkovou samostatnost mateřské společnosti a omezené ručení (odpovědnost) společníků zůstává otázkou, do jaké míry může být na straně mateřské společnosti dovozována odpovědnostní povinnost vůči věřitelům společnosti dceřiné. Tato práce zkoumá ta pravidla právní úpravy závazků z deliktů, jejichž aplikace může sloužit k faktickému překlenutí majetkové samostatnosti obchodní společnosti začleněné do podnikatelského seskupení. Pozornost je věnována zejména obecným nástrojům deliktního práva, které mohou založit povinnost mateřské společnosti k náhradě té újmy, jež byla způsobena činností společnosti dceřiné.