Prognostické a prediktivní markery nádorů hlavy a krku - Gurín, Dominik (2021)
Dlaždicobuněčný karcinom orofaryngu představuje heterogenní skupinu onemocnění s nápadně vzrůstající incidencí v zemích západního světa, především vlivem vysoce rizikových lidských papilomavirů (high-risk HPV). Navzdory tomu, že HPV-asociované karcinomy orofaryngu mají odlišné biologické chování, lepší prognózu a odpověď na léčbu, narůstá potřeba objevení dalších biomarkerů, které by vedly k lepší stratifikaci pacientů a lépe předvídaly odpověď na léčbu. Exprese CD44 a EGFR na nádorových buňkách byla imunohistochemicky vyšetřena na primárních bioptických tkáňových excizích 77 pacientů s dlaždicobuněčným karcinomem orofaryngu léčených kurativní radioterapií s modulovanou intenzitou, a korelována s klinicko-patologickými parametry, léčebnou odpovědí a přežitím. Exprese PD-L1 na nádorových a imunitních buňkách, a subtypizace tumor-infiltrujících lymfocytů v nádorovém stroma, byla provedena na primárních bioptických tkáňových excizích 65 pacientů s dlaždicobuněčným karcinomem orofaryngu.