Európske a národné pravidlá proti praktikám vyhýbania sa daňovým povinnostiam - Hrabčák, Ladislav (2021)
Predostretá dizertačná práca pojednáva o pravidlách proti praktikám vyhýbania sa daňovým povinnostiam, čo patrí medzi tie najaktuálnejšie otázky vedy o daňovom práve. Okrem objasnenia všeobecno-teoretických otázok súvisiacich s problematikou vyhýbania sa daňovým povinnostiam, akými sú zaužívané pojmoslovie, príčiny takýchto konaní, resp. praktík či vzťah k mimoprávnym kategóriam, rozoberá aj osobitne problematiku pravidiel, ktoré adresujú vyhýbanie sa plateniu daní. Pozornosť bola venovaná primárne smernici Rady (EÚ) 2016/1164 z 12. júla 2016, ktorou sa stanovujú pravidlá proti praktikám vyhýbania sa daňovým povinnostiam, ktoré majú priamy vplyv na fungovanie vnútorného trhu a smernici Rady (EÚ) 2017/952 z 29. mája 2017, ktorou sa mení smernica (EÚ) 2016/1164, ktoré predstavujú komponenty balíka ATAP. Jednotlivé opatrenia predmetných smerníc (pravidlo obmedzení odpočítateľnosti úrokov, zdaňovanie odchodu, všeobecné pravidlo proti zneužívaniu, pravidlo pre kontrolované zahraničné spoločnosti a pravidlo o hybridných nesúladoch) boli podrobené výskumu z troch rovín, a to z roviny európskej, judikatórnej a národnej.