Kontrola jako zdroj normativity - Kokešová, Jana (2020)
Pojem kontroly má velký explikační potenciál, protože je (a) centrálním pojmem lidského normativního uvažování, (b) je sám dobře analyzovatelný a (c) je opomíjený a v odborné literatuře podteoretizovaný. Cílem této práce je pojem kontroly vysvětlit, zpřesnit a explikovat jím jiný, relativně vágnější, ale důležitý pojem, a to vládnutí. K zúžení explikovaného pole a kontextualizaci vládnutí vybírám známý výrok Abrahama Lincolna, spojující demokracii s vládou lidu, lidem a pro lid. Výrok je jednou z nejslavnějších definic demokracie a vystihuje suverenitu lidu.