Soudcovský minimalismus - Nováková, Jana (2021)
Soudcovský minimalismus představuje svébytný způsob přístupu k soudnímu rozhodování, jež svými protagonisty bývá označován za příhodnou alternativu vedoucí k efektivnímu rozhodování v justici limitované pragmatickými faktory. Cílem této disertační práce je podat komplexní pohled na soudcovský minimalismus, tj. analyzovat klíčové principy, na kterých je postaven, vysvětlit (ne)výhody jeho užití v rámci jednotlivých stupňů české soudní soustavy a v neposlední řadě pojednat o důsledcích jeho užití v souvislosti s obecnějšími otázkami týkající se role soudců a soudů v demokratickém právním státu.