Koncepce rodiny a její ochrany v českém a evropském měřítku - Palásek, Milan (2021)
Disertační práce se věnuje problematice koncepce rodiny a její ochrany, a to jak na evropské úrovni, tak i v mezích české soukromoprávní úpravy. Cílem práce je zmapování současných evropských standardů úpravy rodinného života ve vztahu ke stejnopohlavním párům a nesezdaným soužitím, představujícím vedle nukleární rodiny dva typické modely rodinného soužití. Evropský rozměr dané problematiky je v disertační práci zkoumán v rámci analýzy právních úprav členských států EU a dále ve světle rozhodovací činnosti ESLP. Zároveň disertační práce pojednává o české soukromoprávní úpravě stejnopohlavních svazků a nesezdaného soužití v kontextu evropských standardů, reflektuje nedostatky aktuální právní úpravy a zahrnuje i úvahy de lege ferenda.