„Prví v boji - prví v práci!“ : Zväz slovenských partizánov v rokoch 1945-1948 - Vitko, Martin (2021)
Predkladaná dizertačná práca sa zaoberá Zväzom slovenských partizánov (ZSP), organizáciou združujúcou bývalých účastníkov protinacistického odboja z radov partizánov, ktorá pôsobila v povojnovom období rokov 1945 - 1948 v slovenskej časti Československej republiky. Našim zámerom je podať čo najobjektívnejší pohľad na jej organizáciu a aktivity, ovplyvňujúce politický život a spoločnosť 3. ČSR. V prvej časti dizertačnej práce sa zameriavame na vznik a výstavbu ZSP, ako aj na významné interné podujatia, ktoré sa v priebehu rokov 1945 - 1948 uskutočnili. Pozornosť je venovaná i úlohe bývalých partizánov v rámci zjednocovacích snáh odbojárskych zväzov na Slovensku. Druhá časť práce potom pojednáva o konkrétnych partizánskych aktivitách, vyplývajúcich zo zjavnej inklinácie (či faktického podriadenia sa) zväzu komunistickej strane a jej mocenským zámerom. Počnúc brojením za očistu spoločnosti od kolaborantov či vnútorných nepriateľov, cez snahu bývalých partizánov o priame podieľanie sa na