Terénní projektová výuka v okolí Moravské Třebové - Staňková, Radka; Burianová, Jarmila, 1976-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2021)
Cílem diplomové práce bylo zpracovat terénní projektovou výuku v rámci regionu Moravskotřebovska a Jevíčska a zařadit ji v rámci geografického vzdělávání. Závěrečná práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá charakteristikou terénní a projektové výuky, jejich cíli, výhodami a nevýhodami a rovněž zařazením do geografického vzdělávání. V druhé, praktické části, jsou navrženy čtyři projekty, které obsahují popisy projektů, pracovní listy a metodické příručky pro učitele, ve kterých jsou zohledněny přípravné, realizační a hodnotící fáze výuky. Dva projekty jsou zaměřeny na humánní geografii (cestovní ruch a služby města Jevíčka, územní plánování Moravské Třebové) a zbylé dva na fyzickogeografické charakteristiky zkoumané lokality (geologie, hydrologie).
The aim of the diploma thesis was to develop field project teaching in the region of Moravská Třebová and Jevíčko and to include it in geographical education. The diploma thesis is divided into two parts, theoretical and practical. The theoretical part deals with the characteristics of field and project teaching, their goals, advantages and disadvantages, as well as the inclusion in geographical education. In the second, practical part, four projects are proposed, which contain project descriptions, worksheets and methodological manuals for teachers, which contain the preparatory, implementation and evaluation phases of teaching. Two projects are focused on human geography (tourism and services of the town of Jevíčko, spatial planning of Moravská Třebová) and the remaining two on physical-geographical characteristics of the region Moravská Třebová (geology, hydrology).
Vedoucí práce: Jarmila Burianová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2021
Keywords: terénní vyučování -- Česko; geografie; practical teaching -- Czechia; geography; Moravská Třebová (Česko : oblast); Moravská Třebová Region (Czechia); diplomové práce; master's theses