Geografie na česko-slovensko-polském trojmezí: výukové projekty jako součást geografického a environmentálního vzdělávání pro žáky gymnázií - Beniač, Petr (2021)
Diplomová práce se zabývá organizačními formami výuky s hlavním zaměřením na projektové a terénní vyučování v předmětu geografie na gymnáziích. Hlavním cílem práce bylo navrhnout koncepci pěti výukových projektů pro oblast česko-slovensko-polského trojmezí, vhodných pro realizaci v rámci geografické výuky na místních gymnáziích. Výukové projekty se týkají témat z fyzické i socioekonomické oblasti geografie a zahrnují v sobě kombinace různých organizačních forem výuky. V teoretické části byly popsány zásady projektového, terénního, frontálního a skupinového vyučování, jejich klady, zápory a možnosti využití při výuce geografie na gymnáziích. Výukové projekty v praktické části (Kvalita života, Ekonomická geografie, Moravskoslezské a Slezské Beskydy, Těžba černé-ho uhlí v regionu, Vodstvo v regionu) vycházejí z teoretických zásad tvorby a jsou cíleny pro konkrétní oblast České republiky.