Časoprostorová variabilita hydrometeorologických extrémů v ČR na základě novinových článků, 1941-1960 - Bláhová, Anna (2021)
Diplomová práce se zabývá studiem hydrometeorologických extrémů a jejich obětí v období 1941-1960 v České republice. Data byla získána na základě článků z Lidových novin a Rudého práva pokrývajících celé sledované období. Celkem bylo v období 1941-1960 zaznamenáno 98 událostí hydrometeorologických extrémů s maximem v roce 1943 (16,5 %) a průměrem pět událostí za rok. Události byly zařazeny do pěti kategorií - povodeň, konvektivní bouře, zimní fenomény, sucho a silný mráz. V rámci kategorií bylo dále rozlišeno celkem 16 typů hydrometeorologických extrémů. Nejvíce událostí spadá do kategorie konvektivní bouře (60,2 %) nejčastějším zaznamenaným typem byla bouřka (v 53,1 % událostí) a blesk (ve 44,9 % událostí). Celkem 27 událostí (27,8 %) způsobilo smrt 32 lidí. Kromě obětí hydrometeorologických extrémů byly zaznamenány také oběti náledí, zimních sportů a oběti v důsledku propadnutí se ledem. Většina z celkových 57 obětí (76 %) byli muži a patřila do věkové kategorie dospělý (18-64 let).