Teorie zániku civilizací a současnost - Mareš, Jakub (2020)
Tématem této práce jsou teorie zániku a úpadku civilizací. Zánik civilizací je téma, které se v rámci filozofie dějin objevuje opakovaně. Díla spojená s touto tématikou (Zánik Západu O. Spenglera, Studie Dějin A. Toynbeeho) se často vyznačují moralizujícím tónem, fatalistickým chápáním obvykle cyklického pojetí dějin jako neměnného historického zákona, důrazem na duchovní složku civilizace přecházejícím v mysticismus a implicitní obhajobou nějakého, obvykle konzervativního, politického stanoviska. Právě tyto rysy klasických teorií zániku byly jedním z cílů Popperovy kritiky historicismu, která byla natolik působivá, že výrazně delegitimizovala celou oblast studia. Vedle těchto absolutizujících teorií ale existují i jiní autoři (Caroll Quigley, Joseph Tainter), kteří sice chápou samotné téma jako legitimní, ale jejich pojmová základna vychází z ekonomie a sociologie, snaží se téma přesněji vymezit. Zároveň výrazně omezují kulturní a morální rozměr práce. I přes odlišný přístup mají oba