Automatická tvorba mapových rámů ZTM - Ryglová, Aneta (2021)
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou knihovny pro automatické generování rámových a mimorámových údajů pro nově vznikající státní mapové dílo Základní topografickou mapu v měřítku 1 : 5 000 (ZTM 5). V teoretické části se práce věnuje možnostem rozšíření geografických informačních systémů (GIS) a státním mapovým dílům, se zaměřením na základní topografické mapy. Následně analyzuje obsah a způsob zpracování rámových a mimorámových údajů základních topografických map a popisuje možnosti zasazení programu do technologie jejich výroby. Praktická část se zabývá implementací programu, následným testováním a zhodnocením dosažených výsledků.