Chronologie významných společenských událostí ve středoevropském prostoru ve světle variability klimatu - Špinarová, Barbora (2021)
Diplomová práce se zabývá studiem významných společenských událostí posledních 2000 let v kontextu variability klimatu ve středoevropském prostoru s důrazem na území České republiky, a to z hlediska analýzy vybraných rekonstrukcí teploty vzduchu, srážek a sucha. Cílem práce bylo vytvoření chronologie vybraných společenských milníků a její zasazení do rekonstruovaných řad klimatotvorných prvků. V teoretické části byly charakterizovány stávající evropské a české klimatické rekonstrukce. Praktická část byla zaměřena na analýzu vybraných rekonstrukcí, konkrétně na analýzu extrémních hodnot klimatických charakteristik pomocí kvantilových hranic, díky nimž bylo možné zjistit vliv klimatické variability na významné historické události. Tímto způsobem bylo potvrzeno 17 společenských milníků, z nichž dlouhodobé (např. LIA, RGW) byly prokázány 1% kvantilovou hranicí a krátkodobější (třicetiletá válka, morová epidemie v polovině 14. století) se lépe projevily v českých rekonstrukcích pomocí 5% hr