Meziobecní spolupráce v periferních regionech: případ Bruntálska - Posledník, Václav (2021)
Diplomová práce zkoumá meziobecní spolupráci v postsocialistickém prostoru na příkladu periferního okresu Bruntál na severovýchodě České republiky. Důraz je kladen hlavně na realizaci spolupráce skrze různé organizačně-právní formy. Cílem je popsat současný stav a specifika zdejší meziobecní spolupráce a identifikovat jednak úspěšné strategie, ale také bariéry spolupráce. Pro výzkum byly využity semi-strukturované rozhovory se zástupci obcí a také informace o meziobecní spolupráci na webových stránkách obcí, místních akčních skupin a dobrovolných svazků obcí. Bylo zjištěno, že obce na Bruntálsku mezi sebou sdílejí příklady dobré praxe, úspěšně získávají finance z různých externích zdrojů a efektivně využívají společné manažery v rámci dobrovolných svazků obcí, zatímco se potýkají s osobními spory převážně v otázce financí. Na základě diskuse výsledků s literaturou bylo navrženo řešení některých bariér spolupráce. Příklady úspěšných strategií mohou sloužit jako inspirace pro meziobecní