Prostory místní politické kultury - Hermann, Filip (2021)
Studie geografického rozložení volební podpory politických subjektů často ústí v identifikaci kompozitních nebo kontextuálních faktorů, podmiňujících nerovnoměrnost rozložení této podpory, a nevysvětlenou část variability zdůvodňují přítomností blíže nespecifikované politické kultury. Cílem této závěrečné práce bylo identifikovat typy politické kultury v ČR a zmapovat jejich rozmístění. Politologickými charakteristikami politických subjektů byla nejprve provedena typologie politických kultur, a poté bylo vyjádřeno a interpretováno geografické rozmístění těchto typů politické kultury. Postup se opírá především o kvantitativní data o výsledcích parlamentních voleb a využívá metodiky typologie a kartografické vizualizace. Výsledky identifikovaly čtyři typy politické kultury: odcizenou, parochiální, poddanskou a participativní. Odcizená a parochiální politická kultura je více přítomná v podobných regionech, charakteristických periferní polohou a ekonomickým zaostáváním. Poddanská kultura j