Kontrolní faktory vývoje půdorysního vzorku přirozených úseků řeky Sajó - Machová, Kateřina; Šulc Michalková, Monika, 1981-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2021)
Tato práce sleduje přirozené úseky řeky Sajó v Maďarsku v období 1952-2011 a vliv faktorů ovlivňujících jejich půdorysný vzor. Studovanými faktory jsou chod průtoků a srážek, antropogenní zásahy a land use. Pro srážky byly vypočteny SPI a RAI. Antropogenní zásahy byly zjišťovány z volně dostupných dokumentů a z článku Bertalana a kol. (2019) a ovlivnění průtoků bylo studováno pomocí dvojné součtové čáry. Vliv eroze na kategorie land use byl otestován Mann-Whitney U testem. Sledovanými charakteristikami v úsecích Sajó jsou šířka aktivní zóny koryta, sinuosita, vývoj land use v blízké nivě, chod povodňových průtoků a chod eroze a akumulace. Zásadní pozorovanou změnou byl rozvoj lesní a křovinné vegetace podél toku, především na úkor trvalých travních porostů. Mann Whitney U test potvrdil, že lesní a křovinné porosty jsou statisticky významně méně erodovány než plochy orné půdy a trvalých travních porostů. V období 1952-1956 docházelo k výrazným laterálním posuvům a rozšiřování aktivní
This thesis studies natural sections of the river Sajó in Hungary in the period 1952-2011 and impact of factors influencing their river pattern. The studied factors are flow and precipitation regime, anthropogenic interventions and land use. SPI and RAI were calculated for precipitation. Anthropogenic interventions were determined from freely available documents and from the article by Bertalan et al. (2019) and the influence of human activities on streamflow was studied using a double mass curve. The effect of erosion on the land use categories was tested by the Mann Whitney U test. The observed characteristics in the Sajó sections are the width of the active zone of the channel, sinuosity, flood flows regime, the development of land use in the nearby floodplain and the erosion and accumulation regime. A major change observed was the development of forest and shrub vegetation along the stream, mainly at the expense of permanent grasslands. The Mann Whitney U test confirmed that forest
Vedoucí práce: Monika Šulc Michalková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2021
Keywords: řeky -- antropogenní vlivy; průtoky; využití krajiny; rivers -- anthropogenous influences; rate of flow; land use; Slaná (Slovensko a Maďarsko : řeka); Sajó River (Slovakia and Hungary); diplomové práce; master's theses