Kontrolní faktory vývoje půdorysního vzorku přirozených úseků řeky Sajó - Machová, Kateřina (2021)
Tato práce sleduje přirozené úseky řeky Sajó v Maďarsku v období 1952-2011 a vliv faktorů ovlivňujících jejich půdorysný vzor. Studovanými faktory jsou chod průtoků a srážek, antropogenní zásahy a land use. Pro srážky byly vypočteny SPI a RAI. Antropogenní zásahy byly zjišťovány z volně dostupných dokumentů a z článku Bertalana a kol. (2019) a ovlivnění průtoků bylo studováno pomocí dvojné součtové čáry. Vliv eroze na kategorie land use byl otestován Mann-Whitney U testem. Sledovanými charakteristikami v úsecích Sajó jsou šířka aktivní zóny koryta, sinuosita, vývoj land use v blízké nivě, chod povodňových průtoků a chod eroze a akumulace. Zásadní pozorovanou změnou byl rozvoj lesní a křovinné vegetace podél toku, především na úkor trvalých travních porostů. Mann Whitney U test potvrdil, že lesní a křovinné porosty jsou statisticky významně méně erodovány než plochy orné půdy a trvalých travních porostů. V období 1952-1956 docházelo k výrazným laterálním posuvům a rozšiřování aktivní