Analýza dynamiky plavenin ve vodních tocích: vliv průtoku, lokalizace srážek a vlastností povodí - Machová, Lucie (2021)
Plaveniny ve vodních tocích jsou důležitou matricí podílející se na transportu prvků a polutantů, proto jsou často studovány z kvalitativního hlediska. Důležitý je ovšem i kvantitativní aspekt plavenin, který odráží erozně-sedimentační procesy v povodí. Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit časovou dynamiku plavenin na vybraných stanicích vodních toků Svitava a Bečva a analyzovat jejich vztah k potenciálně řídícím faktorům. K tomuto účelu byla analyzována denní data průtoku vody a koncentrace plavenin v období 2009 až 2019 na stanicích Bílovice nad Svitavou a Dluhonice. Diplomová práce uvádí stav poznání na poli studované problematiky a stručně charakterizuje studovaná povodí. V jedenáctileté časové řadě průměrného denního průtoku vody a průměrné denní koncentrace plavenin získaných z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byly analyzovány vztahy koncentrace plavenin k průtoku vody a dalším potenciálně řídícím faktorům. Obě lokality vykazují sezónní odlišnosti koncentrace plaveni