Do Přerova a po Přerově - jak snížit nepříznivé vlivy silniční dopravy na město? - Kovařík, Lukáš (2021)
Diplomová práce se zabývá dopravní situací v Přerově, který lze považovat za příkladné město, kde současná silniční síť není schopná pokrýt poptávku po silniční dopravě. Ta v Přerově způsobuje řadu negativních vlivů. Cílem práce je tak popis současné dopravní situace v Přerově, ale především návrh opatření, která tyto negativní účinky budou regulovat. V práci je nejprve provedena podrobná analýza současné dopravní situace v Přerově. Zde práce identifikuje silnou dopravní zátěž silniční dopravou a silný potenciál pro rozvoj cyklistické a pěší dopravy. Déle je provedena analýza strategických dokumentů, které se zabývají dopravou v Přerově a na základě těchto poznatků jsou navrhnuta opatření, kterými má dojít k redukci negativních vlivů silniční dopravy v Přerově. Jedná se tak o zkvalitňování současné silniční sítě, redukce automobilismu a rozvoj cyklistické pěší a veřejné hromadné dopravy. Přerov má ambice se zaměřovat především na opatření zkvalitňující silniční infrastruktury a do ústr