Vývoj proglaciálního prostředí studovaný pomocí povrchových vlastností křemenných klastů v jezerních sedimentech jezera Anonima na ostrově Vega u Antarktického poloostrova - Sroková, Simona (2021)
Diplomová práca sa zaoberá vývojom a environmentálnymi procesmi pôsobiacimi v oblasti jazera Anonima na ostrove Vega u Antarktického polostrova. Niekoľkými štúdiami bolo potvrdené, že klimatické podmienky v regióne sa menili v priebehu holocénu. Jazerné sedimentárne záznamy ponúkajú výborné archívy, kde sa tieto zmeny použitím vhodných metód môžu datovať a časovo zaradiť. Cieľom práce bolo priblížiť vývoj proglaciálneho prostredia a environmentálnych zmien, vzhľadom na časovo-hĺbkový záznam, ktorý bol pomocou fyzikálnych a geochemických proxy dát už vytvorený. Metodika bola založená na štúdiu tvaru a povrchových vlastností kremenných a bazaltových zŕn zo sedimentárneho jadra z jazera Anonima, ktorého hĺbka je 69 cm, pričom na účely tejto práce sa pracovalo s každým druhým cm. Analýza zaoblenia zŕn a ich povrchových vlastností bola prevedená pomocou sedemstupňovej klasifikácie podľa Cailleux (1942) upravenej v práci Mycielska-Dowgiałło a Woronko (1998) s použitím binokulárneho mikroskop