Vytlačování (jiho)moravské identity identitou Kraje Vysočina na území okresu Třebíč - Mikoláš, Jan (2021)
Bakalářská práce zkoumá vytlačování jihomoravské identity na Třebíčsku v závislosti na vzniku nového krajského členění v roce 2000 a s ním regionální identity Kraje Vysočina. Cílem práce bylo zjistit, jak moc vytlačuje identita Vysočiny identitu jihomoravskou. Vlastní výzkum spočíval v dotazníkovém šetření, kterého se zúčastnilo 295 respondentů reprezentujících celý zkoumaný region. Výsledky ukazují odlišné vnímání složek regionální identity v návaznosti na charakteristiky respondentů, jako jsou věk, vzdělání, poloha bydliště a příslušnost k vyššímu územnímu celku. Regionální identita Kraje Vysočina je již v SO ORP Třebíč pevně zakotvena, ale i přes to zde má jihomoravská identita stále své výrazné zastoupení.