Performativita československého předjaří : proměna kulturních představení mezi lety 1963 a 1967 v ČSSR - Kubina, Lukáš (2021)
Disertační práce se zaměřuje na problematiku performativity kulturních představení v období mezi lety 1963 a 1967 v ČSSR. Práce je rozdělena do čtyř oblastí výzkum, přičemž se zaměřuje na performování komunistické utopie, vliv televizního vysílání na dobovou performativitu, aktérství Antonína Novotného a performování studentského hnutí. Cílem práce je prostřednictvím analýzy těchto fenoménů postihnout, jak kulturní změny ovlivňovaly podobu a úspěšnost kulturních představení v polovině 60. let v ČSSR. Metodologicky práce vychází z konceptu teatrality, přístupů performativních studií a kulturní sociologie