Terénní výuka fyzické geografie pro středoškolské studenty v přírodním parku Chřiby - Kročilová, Michaela (2021)
Tématem bakalářské práce je terénní výuka fyzické geografie v přírodním parku Chřiby zaměřená na žáky vyšších ročníků víceletých a čtyřletých gymnázií. Bakalářská práce je rozdělena do dvou částí, teoretické a praktické. Teoretická část seznamuje čtenáře s terénní výukou, jejími podobami, fázemi, cíli, výhodami a nevýhodami a zařazením do konceptu kurikulárních dokumentů. Součástí je rovněž fyzicko-geografická charakteristika zájmové lokality. Praktická část se zabývá návrhem terénní výuky a vyhotovením pracovních listů pro žáky a metodických listů pro učitele zohledňujících přípravnou, realizační a hodnotící fázi výuky. Navrhovaná trasa je tvořena čtyřmi stanovišti, která žáky postupně seznamují s tématy zvláště chráněných území České republiky, prací s mapou, hodnocení krajiny, fauny a flóry a vodní nádrže. Na stanovištích žáci vypracovávají pracovní listy, které byly k daným stanovištím vyhotoveny. Návrh terénní výuky může být učiteli použit jako podklad pro její realizaci v zájmové