Terénní a projektová výuka v Bystřici nad Pernštejnem a jejím okolí - Pecinová, Kristýna (2021)
Bakalářská práce se skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá pojmem terénní výuka, postavením tohoto typu výuky v geografickém gymnaziálním vzdělávání, dále popisuje cíle vyučování v terénu, jeho dělení či plánování, propojení s projektovou výukou a důvody, proč terénní výuku (ne)realizovat. Součástí teoretické části je i vymezení a charakteristika modelového území v okolí Bystřice nad Pernštejnem, která jej přibližuje z hlediska historického, fyzickogeografického a socioekonomického. Praktickou část tvoří tři návrhy terénní a projektové výuky, jež se liší prostředím, náplní i vyučovacími metodami. Ke každému návrhu je vytvořen metodický list pro učitele, který popisuje mimo jiné fáze výuky, trasu či využívané území, propojení s RVP, cíle terénní výuky apod. a pracovní list, s kterým studenti pracují v terénu.