Modelování rozšíření druhů travinné vegetace Evropy - Vojtěchovských, Míša (2021)
Cílem práce bylo v prostředí jazyka R vytvořit a otestovat různé varianty MaxEnt modelů rozšíření druhů evropské travinné vegetace, konkrétně čeledí Lamiaceae a Orchidaceae, v zájmovém území Evropy. Modely nejlepší varianty byly využity pro vytvoření map alfa diverzity Evropy. Jako nejefektivnější se ukázalo na vstupní data o výskytu druhů aplikovat filtrování v environmentálním prostoru s variabilní intenzitou filtrace, které probíhalo na dvou prvních hlavních komponentech PCA analýzy, která byla spočtena ze vstupních environmentálních prediktorů. Filtrace v rámci výsledné varianty přispěla díky omezení sampling biasu ke zvýšení výkonu 93,65 % modelů. Zároveň tato výsledná varianta využívala pro výpočet MaxEnt modelů prvních pěti komponent PCA. Ostatní varianty založené na používání jiného počtu komponent či původních environmentálních prediktorech se vyznačovaly přílišnou generalizací predikce, nebo naopak vykazovaly známky přetrénování modelu. Výsledná predikce alfa diverzity půso