Terénní výuka fyzické geografie pro středoškolské studenty v údolí Bečvy - Bělotová, Erika; Šulc Michalková, Monika, 1981-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2021)
Bakalářská práce se zabývá návrhem naučné stezky a jejím využitím v rámci terénní výuky. Cílem práce bylo uskutečnit terénní výuku na základě naučné stezky, vzhledem k pandemii nemohla klasická terénní výuka proběhnout. Naučná stezka byla vytvořená na základě terénního výzkumu ve vybrané lokalitě u obce Teplice nad Bečvou v údolí řeky Bečvy a rešerše české i zahraniční odborné literatury. Je zaměřená na jednotlivé části fyzické geografie a slouží k opakování a rozšíření středoškolského učiva. K naučné stezce bylo vytvořeno sedm informačních tabulí, videoprůvodce a pracovní listy pro studenty, které umožňují tento projekt využít k asynchronní výuce během distanční výuky. Tato forma virtuální procházky stezkou byla otestována studenty z Gymnázia Rožnov pod Radhoštěm. Veškeré materiály jsou volně zpřístupněny na webových stránkách www.nsbecva.webnode.cz a můžou tak být na školách nadále využívány.
This bachelor's thesis deals with the proposal of an educational nature trail and its use in fieldwork education. The aim of the paper was to carry out a field trip based on the display boards and student handouts along the nature trail. However, due to the pandemic situation, this form of teaching could not take place. The design of educational nature trail was based on the information acquired from Czech and foreign literature on this topic and a field research in the selected locality near the village of Teplice nad Bečvou in the valley of the river Bečva. The trail focuses on individual aspects of physical geography of the region and serves as an opportunity to revise and broaden the secondary school curriculum. Seven display boards, video guides and handouts for students, which are accessible at www.nsbecva.webnode.cz, were created for the nature trial. Combined, these materials allow any teacher to use this project even in asynchronous (online) teaching during distance education.
Vedoucí práce: Monika Šulc Michalková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2021
Keywords: terénní vyučování; fyzická geografie; střední školy; naučné stezky; řeky -- Česko; practical teaching; physical geography; secondary schools; nature and education trails; rivers -- Czechia; Bečva (Česko : řeka); Bečva River (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses