Vliv polárního víru na změny stratosférického ozonu a slunečního UV záření na Svalbardu - Tichopád, David (2021)
Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit vliv polárního víru na změny stratosférického ozonu a UV záření v souostroví Svalbard. Polární vír byl hodnocen na základě teploty, potenciální vorticity a zonální rychlosti větru ve zvolených tlakových hladinách nad Arktidou. Pro potřeby hodnocení celkového ozonu a slunečního UV záření na souostroví Svalbard bylo využito dostupných družicových a pozemních měření pro lokalitu Longyearbyenu. Výsledky analýzy potvrdily, že v letech 1997, 2011 a 2020 se vyskytoval neobvykle silný polární vír, který především v jarních měsících způsoboval úbytek stratosférického ozonu nad Arktidou. Na souostroví Svalbard se úbytek v posuzovaných letech projevil nižšími hodnotami celkového ozonu, než je dlouhodobý průměr. Největší úbytek celkového ozonu byl na Svalbardu pozorován v roce 2020, kdy se ozonová vrstva v některých dnech ztenčila až o 40 % oproti dlouhodobému průměru. Dále bylo zjištěno, že v roce 2020 došlo na souostroví Svalbard až k dvojnásobnému zvýšení e