Lyžařská turistika - kam pojedeme lyžovat? - Kořínek, Lukáš (2021)
Zvyklosti lyžařských turistů, výběr cílové destinace a faktory ovlivňující jejich výběr, v případě krátkodobé lyžařské rekreace, byly zkoumány u obyvatelů Brna, aktivně jezdících na lyžích nebo na snowboardu. Na základě dostupných informací bylo vytyčeno lyžařské zázemí Brna a jednotlivá střediska byla selektována a kategorizována podle jejich významu (délka sjezdovek, přepravní kapacita). Zvyklosti, výběr destinace a nejdůležitější faktory pro výběr destinace byly zkoumány pomocí elektronického dotazníku. Pro lyžaře je i se stále se zrychlující mobilitou velmi důležitá časová vzdálenost do střediska. Také jsou pro ně určující parametry střediska (celková délka sjezdovek, typ přepravního zařízení, sklon sjezdovky, atd.) a základní infrastruktura. Důležitost jednotlivých faktorů se liší např. u lidí různého věku nebo čistých příjmů v domácnosti. Zatímco pro rodiny s dětmi jsou důležitější faktory vedlejších služeb (půjčovna lyží, lyžařská škola) a dostupnosti střediska, tak pro bezdětné